آبشار شوی (تله زنگ)

ساخت وبلاگ

23 سال پیش، برای اولین بار عکس آنرا دیدم و مسحور عظمت و زیبایی آن شدم. طبق معمول و پس از اضافه شدن به لیست سفرهای پیش رو، جمع آوری اطلاعات در مورد آبشار و مسیر دسترسی به آن آغاز شد. بررسی ها بیانگر آن بود که بهترین زمان برای این سفر اوایل بهار است، آبشار در پر آب ترین حالت خود قرار دارد و هوا هم بسیار مطبوع است ولی طبق معمول سالها (22 سال) تا رسیدن آن بهار موعود زمان لازم بود.

آبشار شوی

آبشار شوی

آبشار شوی با ۸۵ متر ارتفاع و ۷۰ متر عرض بزرگ ترین آبشار طبیعی خاورمیانه و یکی از زیباترین و جذاب ترین آنها به شمار می آید. این آبشار نام خود را از روستای شوی که در پایین دست آن واقع شده گرفته است، اما بعضا به علت مسیر اولیه دسترسی به آن به نام آبشار تله زنگ (یک ایستگاه راه آهن در مسیر دورود به اندیمشک) هم شناخته میشود.

آبشار شوی

آبشار شوی

آبشار شوی در میان رشته کوه های زاگرس، در دو کیلومتری شرق روستایی به نام شوی از توابع بخش شهیون و دهستان امامزاده سید محمود شهرستان دزفول در استان خوزستان واقع شده ‌است. آبشار در موقعیت جغرافیایی ¨44 ´47 °32 شمالی و ¨42 ´49 °48 شرقی قرار داشته و آب آن از شکافی افقی در ارتفاع حدود 850 متر از سطح دریا در دل صخره ای رو به غرب در ارتفاعی حدود 100 متر از کف رودخانه خارج و به پایین سرنگون میگردد.

آبشار شوی

آبشار شوی

موقعیت مکانی آبشار و صعوبت دسترسی به آن موجب کمتر شناخته شدن آن در گذشته و کم تردد بودن آن در زمان فعلی بوده و محیط اطراف آبشار کماکان بکر و پاکیزه میباشد. این آبشار جزو آبشارهای دائمی ایران بوده و همانند اکثر آنها به دلیل آب شدن برف ها و بارش های فصلی در اواخر اسفند و اوایل بهار به حداکثر جریان خود می رسد.

آبشار شوی

آبشار شوی

در بالادست مسیر رودخانه ای که از زیردست آبشار میگذرد، دو آبشار زیبای دیگر هم وجود دارند، که به نام آبشار های دوم و سوم شوی شناخته میشوند. آبشار دوم که به آبشار سنگ مار نیز شهره است حدود 600 متر بالاتر از آبشار اصلی قرار گرفته و دو رشته ای است. رشته اول در سمت چپ بوده و ناشی از جریان آب رودخانه است ولی رشته دوم جریان آب چشمه بزرگی در بالای آبشار است که در فاصله نزدیکی از شاخه اول به پایین میریزد. آبشار سوم نیز که به صورت دو طبقه است حدود 500 متر بالاتر از این آبشار واقع شده است.

آبشار شوی

آبشار شوی

در گذشته تنها مسیر دسترسی به آبشار از ایستگاه تله زنگ واقع در مسیر راه آهن خوزستان و حد فاصل شهرهای دورود تا اندیمشک بود. تنها قطار های محلی مسیر دورود تا اندیمشک در این ایستگاه توقف میکنند لذا حتما باید از مبدا دورود یا اندیمشک سوار آنها شوید. پس از پیاده شدن از قطار باید از پل راه آهن به سمت مقابل رودخانه دز رفته و در سمت راست مسیر را همراه جاده خاکی موجود ادامه دهید. پس از طی جدود 3 کیلومتر از مسیر، وارد دره ای فرعی در سمت چپ میشوید و با ادامه مسیر جاده خاکی به میزان 5.5 کیلومتر دیگر (جمعا 8.5 کیلومتر از ایستگاه تله زنگ) به روستای شوی خواهید رسید. با پیمایش حدود 2.5 کیلومتر دیگر و ادامه مسیر پس از روستا به آبشار خواهید رسید. زمان لازم برای طی این مسیر از ایستگاه تله زنگ تا آبشار حدود 3.5 تا 4 ساعت با سرعت معمول بوده و بازگشت آن هم بین 2.5 تا 3 ساعت طول خواهد کشید.

آبشار شوی

در سالهای نزدیک و با احداث جاده ای روستایی منشعب از جاده روستای گوشه به منطقه سرتنگ و روستای تیله دار در دره بالا دست آبشار، مسیری جدید برای دسترسی به این آبشار پیش روی طبیعت گردان باز شد که علاوه بر کوتاه تر بودن آن، دو آبشار بالا دست آبشار اصلی را هم در طول مسیر قرار میدهد. این مسیر جدید حدود 100 کیلومتر از دزفول فاصله دارد (65 کیلومتر از خروجی روستاهای اسلام آباد و پا منار) که حدود 70 کیلومتر آن آسفالت (البته آسفالت نامناسب و جاده ای بسیار پرپیچ و خم و با فراز و نشیب فراوان) و مابقی هم خاکی نا مناسب برای ماشین های سواری است که بهتر است با ماشینهای شاسی بلند یا مینی بوس یا وانت نیسان پیموده شود. پیمایش این 100 کیلومتر بسته به توانایی راننده و میزان رودربایستی با خودروی گرامی 2.5 تا 3 ساعت طول خواهد کشید.
از انتهای این مسیر ماشین رو، حدود دو و نیم کیلومتر تا آبشار اصلی راه است که میتوان در کمتر از یک ساعت آن را پیمود ولی با توجه به توقفهای احتمالی برای دیدن آبشارهای دوم و سوم و تصویر برداری از سایر زیباییهای مسیر بین 1.5 تا 2 ساعت زمان خوهد برد. شیب کلی مسیر نسبتا ملایم و اختلاف ارتفاع ابتدا تا انتهای مسیر حدود 200 متر میباشد. مسیر پاکوب و نسبتا مشخص است و علایم راهنما هم در طول مسیر وجود دارد، البته در چند نقطه هم شیب ممکن است زیاد یا حالت پله ای پیدا کرده و یا از لبه پرتگاه عبور کند که مستلزم کمی احتیاط بیشتر است.

آبشار شوی

آبشار شوی

آبشار سوم در این مسیر حدود 1.5 کیلومتر پس از آغاز آن و در مجاورت مسیر و کاملا در معرض دید میباشد. آبشار دوم حدود 500 متر پایین تر از آبشار سوم و در سمت راست مسیر رفت (شمال مسیر) قرار دارد که از مسیر دیده نمیشود. برای دیدن آن باید پس از رسیده به چشمه بزرگ در مسیر و عبور از آن، به سمت راست منحرف شده تا آبشار در معرض دید قرار گیرد. در حقیقت همانطور که بالاتر هم عنوان شد، شاخه دوم آبشار، آب همین چشمه است که از صخره ها به پایین سرازیر میشود.

آبشار سوم شوی

آبشار سوم شوی

آبشار سوم شوی

آبشار سوم شوی

آبشار دوم شوی

آبشار دوم شوی

رودها و جویبارهای این منطقه (شمال خوزستان و جنوب لرستان) زیستگاه گونه منحصر به فرد و در خطر انقراض سمندر لرستانی است که اگر بخت با شما یار باشد در سفر به این مناطق در داخل آب جویبارها یا کنار آن میتوانید آنرا مشاهده کنید.

سمندر لرستانی

سمندر لرستانی

با توجه به در حساسیت اینگونه و خطر تهدید نسل آن لطفا از لمس یا جا به جایی آن خودداری فرمایید.

سمندر لرستانی

فایل جی پی اس مسیر ماشین رو از دزفول تا تیله دار

فایل جی پی اس مسیر پیاده روی از روستای تیله دار تا آبشار شوی


Add to Facebook Add to Donbaleh Add to Balatarin
+ نوشته شده در دوشنبه بیست و چهارم بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۹:۵۸ ب.ظ&nbsp توسط  نادرالحکما دواساز

تنگه دار...
ما را در سایت تنگه دار دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : davasaz بازدید : 125 تاريخ : دوشنبه 8 اسفند 1401 ساعت: 23:32